Met een aanhanger open je een wereld met mogelijkheden. Het is een handig hulpmiddel om spullen te vervoeren. Daarnaast is het multi-inzetbaar voor de meest diverse klussen. Voordat je met een aanhangwagen op pad gaat is het handig om de volgende informatie in deze blog te weten. Mag je bijvoorbeeld wel met een aanhangwagen rijden en waar moet je op letten tijdens het rijden?

Mag ik de weg op met een aanhangwagen?

Iedereen met een rijbewijs B mag met een aanhangwagen rijden. Een aanhangwagen kan je voordelig huren of kopen bij spotgoedkopeaanhangwagens.nl. Enkel voor de zware klasse aanhangwagens moet je een aanvullend rijbewijs B of B+ hebben. Zolang het gewicht maar niet boven de 750 kilogram komt of het totale gewicht van auto en aanhanger niet boven de 3500 kilogram komt.  

Hoe rijd ik handig achteruit met een aanhangwagen?

Een van de lastige rij manoeuvres is het achteruitrijden met een aanhangwagen. De beste tip is om dit rustig aan te doen en de tijd te nemen. Kijk goed over je schouders en hou de spiegels in de gaten. Door rechts achteruit te rijden gaat de aanhangwagen naar links en andersom. Een kleine stuuraanpassing kan al een groot verschil maken. Het is belangrijk om goed op te letten dat de aanhangwagen en auto niet tegen elkaar botsen. Kom je niet uit? Rij dan weer een stukje naar voren zodat je de auto en aanhangwagen positie reset en probeer het opnieuw.

Verlies niet de controle met deze tips

Met een aanhangwagen mag je maximaal 90 kilometer per uur rijden. Met een aanhangwagen die zwaarder is dan 3500 kilogram mag je zelfs maximaal 80 kilometer per uur. Op de weg kan je te maken krijgen met slingergevaar. Door wind of door een te hoge snelheid kan de aanhangwagen gaan slingeren. Let op dat dit vaak kan voorkomen wanneer je met een lege en lichte aanhangwagen rijdt. Houd je aan de maximumsnelheid en let extra op wanneer het hard waait. Daarnaast verklein je de kans op slingeren door het gewicht van het laadvermogen goed te verdelen. Laad dus niet alles in aan 1 kant van de aanhangwagen.

Pin It on Pinterest